Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Wizyta studyjna gości z Kaszub na Szlaku Kulinarnym Kaliskie Smaki

W środę, 2 października gościliśmy w powiecie kaliskim 16-osobową grupę rolników, członkiń kół gospodyń wiejskich oraz właścicieli obiektów gastronomicznych, prowadzących działalność na obszarze Szlaku Truskawek Kaszubskich. Tematem przewodnim tej  wizyty studyjnej były innowacyjne metody tworzenia produktu w obiektach agroturystyki i turystyki wiejskiej z wykorzystaniem żywności wysokiej jakości - na przykładzie Szlaku Kulinarnego "Kaliskie Smaki". Organizatorem wizyty był Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie.
Uczestnicy to mieszkańcy powiatu kartuskiego -  gmin Chmielno, Sierakowice i Stężyca, zainteresowani dywersyfikacją działalności w kierunku usług turystycznych (agroturystycznych, zagród edukacyjnych), przetwórstwa, promocji, dystrybucji produktów rolnych oraz współpracą w tworzeniu i rozwoju wspólnego produktu turystycznego jakim jest Szlak Truskawek Kaszubskich.
 
Goście rozpoczęli wizytę w Starostwie Powiatowym, od spotkania ze Starostą Kaliskim Janem Adamem Kłyszem i prezentacji Powiatu Kaliskiego oraz szlaków turystycznych - Szlaku Kulinarnego Kaliskie Smaki i Szlaku Kościołów Drewnianych Ziemi Kaliskiej  przez Martę Wolarz z Wydziału Promocji, a o zabytkowej sali rycerskiej i kolekcji ornatów papieskich opowiadała Artemis Keler. Następnie udali się do Muzeum Historii Przemysłu, gdzie po wystawach oprowadzał Tomasz Pielak.
 
W celu wymiany doświadczeń i "podpatrzenia jak my to robimy" uczestnicy wizyty odwiedzili obiekty znajdujące się naszym Szlaku Gospodarstwo Sadownicze Oli i Pawła Wróblewskich, sklepik Państwa Król, Karczmę Gastro, Tłocznię Soków Płonka oraz Restaurację KTW Park.
Bardzo dziękujemy Członkom naszego Szlaku za jak zawsze profesjonalną, pełną pasji i zaangażowania prezentację oferowanych produktów i potraw oraz pokazanie gościom procesów produkcji i przygotowanie degustacji.
 
Info: Marta Wolarz
Fot. Anna Sadowska/Marta Wolarz