Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Tradycje wigilijnego stołu prezentowano w Opatówku

Świąteczne Spotkanie z Tradycją  odbyło się w sobotę, 6 grudnia w gościnnych i klimatycznych wnętrzach Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku. Jest to wydarzenie, które stało się już nieodłącznym elementem naszego powiatowego kalendarza i pięknym symbolem kultywowania dziedzictwa oraz tradycji Ziemi Kaliskiej. W imieniu Organizatorów gości powitali Starosta Kaliski Jan Adam Kłysz oraz Jolanta Golicka p.o. Dyrektora Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku.

Było to nie tylko spotkanie z tradycją, ale również muzyczna uczta. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił bowiem Kórnicki Chór Żeński działający przy Kórnickim Ośrodku Kultury pod kierunkiem dyrygenta Mateusza Nabzdyka. Muzycy zaprezentowali kolędy i pastorałki z Polski i Europy, te mniej i bardziej znane, było też wspólne kolędowanie. I trzeba przyznać, że jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Bardzo dziękujemy za Wasz występ!

Jednym z najważniejszych punktów spotkania był konkurs kulinarny na "Tradycyjny Stół Wigilijny Ziemi Kaliskiej". Jury konkursowe miało nie lada zadanie, aby skosztować tych wszystkich specjałów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich i wybrać te najsmaczniejsze. Tradycyjne, wigilijne stoły oceniano w 5 kategoriach. Wśród laureatów znaleźli się:

Najsmaczniejsze tradycyjne danie wigilijne (ciepłe) – KGW w Zbiersku za „wigilijne gołąbki z leśnym nadzieniem”;

Najsmaczniejsze tradycyjne danie wigilijne (zimne) KGW Żychowianki za „śledziowe szaleństwo”;

Najsmaczniejsza słodkość wigilijna – KGW Porwity za „złote orzeszki”;

Najsmaczniejsza nalewka – KGW Wrząca za „nalewkę marcepanową”;

Najpiękniejszy tradycyjny stół wigilijny – KGW „Józefinki” z Józefowa.

Pozostałe wyróżnienia:

KGW Stary Nakwasin, KGW Bogusławice „Krokus”, KGW w Skarszewie, KGW Radliczanki, KGW Blizanówek i GOK Blizanów, KGW Plewnia i KGW Kamień, Zespół Szkół im. S. Mikołajczyka w Opatówku, Zespół Szkół nr 1 w Liskowie oraz Środowiskowy Dom Samopomocy w Liskowie.

Stoły oceniało jury w składzie w składzie:

- Piotr Szymkowiak, Ekspert kulinarny, kucharz, restaurator;

- Marta Wolarz  - po. Dyrektora Wydziału Promocji Informacji i Obsługi Rady Starostwa Powiatowego w Kaliszu;

- Przedstawicielki Szlaku Kulinarnego "Kaliskie Smaki": Edyta Król – właścicielka gospodarstwa ogrodniczego Pomidory Król i Marta Różalska – właścicielka restauracji Różany Dwór i Różany Bar;

- Wiceprezes Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania LGD7 Kraina Nocy  i Dni – Jarosław Budka.

Nagrody wręczyli:

Starosta Kaliski Jan Adam Kłysz, Wicestarosta Kaliski Paweł Kaleta, Przewodniczący Rady Powiatu Kaliskiego Artur Szymczak oraz Prezes Stowarzyszenia LGD7 Kraina Nocy i Dni Józef Podłużny.

 

Info: Marta Wolarz

Fot. Tomasz Potemkowski