Restauracja Złoty Karaś, której właścicielem jest Stanisław Błaszkowiak została 30 kwietnia przyjęta Uchwałą Zarządu Powiatu Kaliskiego Nr 186/2019 do grona Członków Szlaku Kulinarnego "Kaliskie Smaki". Tablicę restauracyjną podczas festynu "Poznaj karpia na nowo" przekazali właścicielowi Starosta Kaliski Krzysztof Nosal, Przewodniczący Rady Powiatu Kaliskiego Jan Adam Kłysz oraz Wicestarosta Kaliski Zbigniew Słodowy.
Główne propozycje kulinarne Restauracji „Złoty Karaś“ to:
- Aksamitna zupa z karpia
Karp z ekologicznego łowiska Gospodarstwa Rybackiego Stanisława Błaszkowiaka, gotowany w wywarze warzywnym, warzywa pochodzą z gminy Szczytniki. Zupa zabielana jest śmietaną. Wszystko przyprawione do smaku głównie z ziołowymi przyprawami, solą i pieprzem.
Gotowany karp w białym sosie koperkowym
To danie serwowane w restauracji i bardzo popularne wśród klientów. Ryba pochodzi ze stawów Gospodarstwa Rybackiego Stanisława Błaszkowiaka, gotowana jest na wywarze warzywnym i polewana sosem śmietanowym z koperkiem. Wszystko pachnie koperkiem i ziołami.
Wędzony karp z Lipki
To danie które można zamówić również na wynos. Karp przed wędzeniem jest moczony w zalewie z przyprawami przez dobę. Skład przypraw stanowi tajemnicę kulinarną gospodarstwa. Następnie jest osuszony i wędzony przez kilka godzin w zależności od wielkości ryby, w specjalnej wędzarni z drewnem olchowym.
Pasta rybna śniadaniowa z wędzonych ryb słodkowodnych
To autorski produkt restauracji i Gospodarstwa Rybackiego Stanisława Błaszkowiaka. Pasta w słoikach jest pasteryzowana, z półroczną datą do spożycia. Pasta wykonana z ekologicznych ryb pochodzących ze stawów Gospodarstwa Rybackiego. Jest nowoczesnym produktem przygotowanym dla klientów w 2019 roku.
Dane kontaktowe: